pondělí 1. dubna 2013

5 událostí uplynulého týdne, které by vás neměly minout

1. KLDR vyhlásila válku Jižní Koreji



V noci na sobotu oznámila KLDR vstup do válečného stavu s Jižní Koreou. Jedná se o vrchol v řadě předchozích výhružek severokorejské vlády adresovaných nejen Soulu, ale i Spojeným státům. Podle jihokorejského ministerstva pro sjednocení nejde o „novou hrozbu, ale o pokračování provokativní rétoriky.“ Spojené státy podle oficiálního vyjádření berou válečný stav vyhlášený Pchjongjangem vážně, zároveň ale připomínají, že Sever je svou agresivní rétorikou pověstný. Odborníci se shodují, že KLDR nemá dostatek prostředků k útoku na svého jižního souseda, při němž by zároveň musela předpokládat, že se na jeho stranu postaví mnohem silnější spojenci. Podle informací ministerstva obrany Jižní Korey nic nenasvědčuje zvýšené vojenské aktivitě Severu, která by mohla vést k invazi. Rusko Severní Koreu varovalo, aby se zdržela „překročení hranice, za kterou není návratu.“ Čína vyzvala obě země k zachování klidu na poloostrově. Obě Korey jsou technicky ve válečném stavu už od skončení Korejské války v roce 1953 a rozdělení země podél 38. rovnoběžky.

2. Vojenský převrat ve Středoafrické republice


Michel Djotodia, který se postavil do čela rebelů sdružených do koalice Seléka a 24. března svrhl vládu dosavadního prezidenta Francoise Bozizého, vyhlásil vládu přechodného kabinetu, v níž má pozici ministra obrany. Bozize se k moci dostal po převratu v roce 2003. Nesplnil ale své sliby o rozdělení moci v zemi, a vyvolal tak vlnu nesouhlasu v zemi. Vypsání nových svobodných voleb přislíbil Djotodia do tří let. Rada bezpečnosti OSN neústavní převzetí vlády ostře odsoudila. Odmítavý postoj zaujala i regionální Arabská unie, která Středoafrické republice pozastavila členství. SAR je bývalou francouzskou kolonií bohatou na přírodní zdroje.

3. Tresty za genocidu pro Stanišiče a Župljanina


Mezinárodní trestní tribunál odsoudil k 22 letům vězení bývalé bosenskosrbské politické představitele Mico Stanišiče a Stojana Župljanina. Obviněni byli z podílu na mnohonásobných vraždách a mučení Muslimů a Chorvatů během bosenské války v letech 1992 – 1995. Stanišič v té době zastával post ministra vnitra a Župljanin jako jeho přímý podřízený velel bosensko-srbským jednotkám v Banje Luce. Soudce tak nakonec nevyhověl prokuratuře, která pro oba muže požadovala doživotí za účast na spiknutí vedené tehdejším bosensko-srbským prezidentem Radovanem Karadžičem. Za zločiny během války v bývalé Jugoslávii už bylo obžalováno 161 lidí. Šest osob včetně Karadžiče na rozsudek dosud čeká.

4. Jihoafrický summit BRICS


V pořadí páté setkání nejvyšších představitelů Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jihoafrické republiky se uskutečnilo 26. března v jihoafrickém městě Durban. Prezident hostitelské země Jacob Zuma prohlásil, že BRICS nabízí příležitost „pokročit dále v cestě za ekonomickým růstem a čelit problémům chudoby, nerovnosti a nezaměstnanosti.“ S nově zvoleným čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a zároveň nejvýznamnějším obchodním partnerem JAR se mimo jiné dohodl na půjčce pěti miliard dolarů pro jihoafrickou státní železniční společnost. Významným tématem bylo rovněž založení společné rozvojové banky – jde o první instituci, kterou BRICS od svého vzniku v roce 2009 zřizuje. „Jestliže banka vznikne, musí fungovat jedině na tržním principu a podporovat podnikání ve všech členských státech,“ vyjádřil se k projektu ruský prezident Vladimír Putin. Země BRICS, které dohromady sdružují asi 43 % světové populace, jsou charakteristické rychlým ekonomickým rozvojem. Jejich podíl na světovém HDP v současnosti činí 21%.

5. Granátový útok na univerzitu v Damašku


Nejméně 15 studentů přišlo o život po čtvrtečním výbuchu granátu v kantýně fakulty architektury na univerzitě v Damašku. Boje v centru města jsou v posledních dnech znovu intenzivnější, především díky obklíčení města, kterého se podařilo povstalcům dosáhnout. Fakulta se nachází v Barameku – centrální části Damašku zahrnující některé vládní budovy včetně ministerstva obrany nebo Asadovy oficiální rezidence. Syrští rebelové tentýž den obsadili také hlavní autobusovou stanici v severovýchodním Damašku. Na jejich útoky odpovídá syrská armáda palbou z děl a leteckými nálety na okrajové části města, kde jsou povstalci promícháni s velkým množstvím civilistů. Občanská válkav Sýrii si podle OSN za dva roky trvání vyžádala už 70 000 obětí.

Zdroje: Reuters, BBC, Aljazeera, CT24, iHned








Žádné komentáře:

Okomentovat