neděle 14. dubna 2013

5 událostí uplynulého týdne, které by vás neměly minout

1. Vzpomínka na Železnou lady


V pondělí svět obletěla zpráva o smrti bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové. Železná lady, jak se jí pro pevnost jejích názorů přezdívalo, podlehla v 87 letech mrtvici. „S velkým smutkem jsem se dozvěděl o smrti lady Thatcherové. Ztratili jsme velkou vůdkyni, velkou premiérku a velkou Britku,“ reagoval současný britský premiér David Cameron. Na Thatcherovou je skutečně vzpomínáno jako na mimořádně silnou osobnost britské politiky, která neústupně následovala své vize, dokázala třikrát dovést konzervativní stranu k vítězství ve volbách a především vyvést Velkou Británii z ekonomické, politické i sociální krize. Po odchodu z vysoké politiky byla královnou Alžbětou II. povýšena do šlechtického stavu. Ve spojitosti s její politikou se vžil pojem thatcherismus, který vychází z konzervatismu a klade důraz na volný trh, omezení státních regulací, přijetí sociální nerovnosti a neorealistický přístup v mezinárodní politice. Železná lady si svými pevnými názory vytvořila také široký tábor odpůrců, kteří ji kritizují mimo jiné za nedostatek sociálního cítění. Skupiny oslavujících lidí vešly s transparenty a šampaňským do ulic krátce po oznámení o jejím úmrtí. Pohřeb Margaret Thatcherové se bude konat ve středu 17. dubna v londýnské katedrále svatého Pavla.

2. Masakr v srbské Veliké Ivanči


Šedesátiletý Srb Ljubiša Bogdanović, jehož motiv dosud není známý, zastřelil v úterý ve vesnici Veliká Ivanča svou matku, syna, dvouměsíčního synovce a dalších 10 lidí ze svého sousedství. Jeho řádění zastavila až policie. Nakonec se sám střelil do hlavy a o dva dny později svému zranění v bělehradské nemocnici podlehl. Jeho žena, kterou postřelil dvěma ranami, masakr jako jediná přežila – podle lékařů je její stav stabilizován.
Obyvatelé Veliké Ivanče vzdálené 50 km od Bělehradu byli událostí šokováni – Bogdanović byl podle nich mimořádně dobrým a milým sousedem, pomáhal ostatním starat se o domy i pole, všude byl vítaným hostem. Žádnou duševní poruchou údajně netrpěl. Příčiny je ale podle Bogdanićova staršího bratra Radmila možné hledat v jeho zkušenostech z krvavé chorvatské války za nezávislost z let 1991 – 1995. Ljubiša sloužil v srbské armádě v průběhu brutální ofenzivy proti východochorvatskému městu Vukovar v roce 1992.
Srbský premiér Ivica Dačić v reakci na úterní tragédii uvedl, že by vláda měla věnovat větší pozornost nejen kontrole držení zbraní, ale i sociálním problémům, jimž Balkán od válek z 90. let stále čelí. Poslední podobný masakr se v Srbsku odehrál v roce 2007. Devětatřicetiletý muž tehdy zastřelil devět lidí a dva další zranil.

3. Asijská cesta Johna Kerryho


Americký ministr zahraničí John Kerry během tří dnů navštívil jihokorejský Soul, čínský Peking i japonské Tokio. Se svými protějšky jednal o vyhrocené situaci v Severní Koreji a o možnostech jejího zklidnění. V Soulu v pátek oznámil, že nelze akceptovat Severní Koreu jako jadernou mocnost. Rétorika, kterou KLDR v posledních týdnech používá, je podle něj nepřípustná. Zároveň je připraven jednat se severokorejským režimem o jaderném odzbrojení Korejského poloostrova. „Bude-li to nutné, Spojené státy budou bránit sebe i své spojence,“ prohlásil. S čínským ministrem zahraničí Wang Iem se Kerry shodl na užší spolupráci v otázce současné korejské krize. Sešel se také s novým čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Severokorejská televize podle agentury Reuters nepřinesla o Kerryho návštěvě v Číně ani zmínku. Svou cestu zakončil Kerry v Japonsku, kterému v pátek KLDR pohrozila „jadernými plameny“ v případě zapojení do případného konfliktu a Korejském poloostrově.

4. Rezignace palestinského premiéra Saláma Fajada


V sobotu, po dlouhých sporech s palestinským prezidentem Mahmúdem Abbásem, rezignoval politicky nezávislý (není členem Fatahu ani Hamásu) premiér Palestinské autonomie Salám Fajad. Svou funkci zastával od roku 2007. Radikální palestinské hnutí Hamás, které ovládá pásmo Gazy, jeho odstoupení uvítalo. Podle mluvčího Hamásu Fawzi Barhouma Fajad „pracoval na ochraně sionistické okupace a amerických zájmů.“ Dlouhodobý rozpor mezi Fajadem a Abbásem se vyhrotil po březnové rezignaci ministra financí Nabila Kasíse, kterou Fajad přijal a Abbás odmítl, čímž zpochybnil premiérovu autoritu. Fajadova rezignace podle reportérů stanice Aljazeera není velkým překvapením.

5. Útok na hlavní soud v somálském Mogadišu




Nejméně 43 lidí bylo zabito při nedělních pumových útocích na budovu soudu a následných ozbrojených střetech v somálském hlavním městě Mogadišu. K útokům se přihlásily islamistické milice Šaháb, které tvoří somálskou buňku teroristické sítě al-Kájda. Devět ozbrojenců převlečených do uniforem somálské policie napadlo soudní komplex poté, co zabili deset bezpečnostních úředníků před budovou. Uvnitř se cílem jejich útoku stali tři zaměstnanci soudu. Někteří z nich odpálili nálože umístěné na vlastních tělech. Poté explodovalo několik bomb nastražených v automobilech. O několik hodin později se v autě u budovy somálské zpravodajské služby odpálil další sebevrah. Somálský prezident Hasan Šejk Mohamed označil útoky za „známku bezmoci teroristů, kteří ztratili veškeré zázemí a momentálně jsou v Somálsku v naprostém úpadku.“ Somálsko se podle něj nenechá odradit na své „cestě za mírem a stabilitou“ několika zoufalými teroristy. Vládě se už v roce 2011 podařilo vytlačit milice Šaháb z velkých měst ve středním a jižním Somálsku. Přesto nedělní útok nebyl v tomto roce první, za který přijaly zodpovědnost. Poslední se odehrál v Mogadišu minulý měsíc a zemřelo při něm 10 lidí.







Žádné komentáře:

Okomentovat