pondělí 22. dubna 2013

5 událostí uplynulého týdne, které by vás neměly minout

1. Atentát na Bostonský maraton


Hlavním tématem světových médií se minulý týden stal pondělní bombový útok v cílové rovině mezinárodního maratonu v Bostonu, který zabil tři osoby včetně osmiletého chlapce a dalších 180 zranil. Desítkám z nich musely být amputovány končetiny. Americká policie zahájila pátrání a v pátek se jí podařilo dopadnout z útoku podezřelé bratry Džochara a Tamerlana Carnajevovy. Starší Tamerlan, který byl podle agentury Reuters už v roce 2011 vyšetřován FBI na žádost nejmenované zahraniční vlády, byl při policejní přestřelce zabit. Devatenáctiletý Džochar Carnajev, je momentálně v bostonské nemocnici ve stabilizovaném stavu. Vyšetřovatelé doufají, že jeho výpovědi osvětlí motivy, které dva mladé bratry čečenského původu vedly k teroristickému útoku na největší americký maraton. Prezident Spojených států Barrack Obama a jeho ruský protějšek Vladimír Putin se v souvislosti s atentátem shodli na bližší spolupráci tajných služeb v boji proti mezinárodnímu terorismu.

2. Nicolas Maduro prezidentem Venezuely


Ve venezuelských prezidentských volbách zvítězil s těsným náskokem Nicolas Maduro, bývalý viceprezident a ministr zahraničí, kterého si zesnulý Hugo Chávez vybral za svého nástupce. Svého vyzyvatele, liberálního opozičního politika Henriqua Caprilese, porazil Maduro o pouhých 235 tisíc z celkových 19 milionů hlasů. Capriles nejprve označil volby za zmanipulované, po přepočítání hlasů ale výsledek uznal. Maduro složil prezidentskou přísahu v pátek na slavnostním ceremoniálu, kterého se zúčastnili vrcholní představitelé zemí Latinské Ameriky, Íránu a některých arabských zemí. V čele Venezuely střídá čtrnáctiletou vládu Huga Cháveze, který podlehl rakovině v březnu tohoto roku.

3. Srbsko a Kosovo dosáhly předběžné dohody


Evropská unie zprostředkovala na začátku dubna rozhovory mezi Srbskem a Kosovem, které měly vést k urovnání vzájemných vztahů. V Bruselu se pod dohledem šéfky unijní diplomacie Catherine Ashtonové sešel srbský premiér Ivica Dačić a jeho kosovský protějšek Hashim Thaci. Srbsko stále odmítá uznat suverenitu Kosova, které vyhlásilo nezávislost v roce 2008, a požaduje větší míru autonomie pro srbskou menšinu žijící na kosovském území. První schůzka na nejvyšší úrovni se mezi oběma zeměmi odehrála už před dvěma měsíci – i tehdy v Bruselu a pod patronátem EU, a i tehdy bez výsledků.

Poslední kolo jednání by ale mohlo přinést úspěch. Srbsko a Kosovo dosáhly předběžné dohody, která přisuzuje srbské menšině na severu Kosova pravomoci v souladu s Evropskou chartou o místní samosprávě. Kosovští Srbové mají mít vlastní parlament, prezidenta, vládu a vlastního policejního velitele. Oni sami ale rámcovou dohodu zásadně odmítají – Kosovo považují za nedílnou součást Srbska. Dohoda je sice evropskými představiteli označována za úspěch, ale zatím jde o předběžnou verzi a obě země ji teprve musejí potvrdit. Kosovský premiér Hashim Thaci ji označil za „nejlepší možné“ řešení, ale zároveň připustil, že v obou zemích se najdou lidé, kteří takové řešení nebudou považovat za šťastné.

Srbsko by se dohodou přiblížilo ke vstupu do EU, který je podmiňován mimo jiné právě potřebou urovnání vztahů se svými balkánskými sousedy. Kosovská nezávislost na Srbsku byla uznána mnoha zeměmi, podle srbské ústavy je ale Kosovo autonomní součástí Srbska. Mezinárodní soudní dvůr v Haagu v roce 2010 rozhodl, že jednostranné vyhlášení nezávislosti nebylo porušením mezinárodního práva. 88% obyvatel Kosova tvoří Albánci, Srbové přibližně 7%. Právě pravomoci srbské menšiny na území Kosova jsou předmětem sporů mezi současnou srbskou a kosovskou vládou.

4. Zatčení Parvíze Mušarafa


V pátek ráno zatkla policie bývalého pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa, který je obviněn z velezrady. V roce 2007 v rámci střetu se soudním systémem odvolal vysoce postavené soudce a vyhlásil výjimečný stav. Kromě toho je podezřelý z podílu na organizaci atentátu, při němž zahynula někdejší premiérka Benazír Bhútová, a z podílu na smrti vůdce povstaleckých separatistů v Balúčistánu Akbara Bugtího. Mušaraf se do čela Pákistánu dostal v roce 1999 vojenským převratem a vládl až do roku 2008, kdy odešel do exilu. Letos se vrátil, aby kandidoval v květnových pákistánských volbách – jeho kandidatura byla ale kvůli obviněním zamítnuta.

5. Zemětřesení v Číně


Čínskou provincii S´čchuan zasáhlo v sobotu zemětřesení o síle 6,6 stupňů Richterovy škály, které prakticky srovnalo se zemí vesnici Lung-men, odřízlo přístupové cesty do vesnic položených vysoko v údolích a přerušilo telefonické spojení i elektrické vedení. Zahynulo více než 200 lidí, přes jedenáct tisíc jich je zraněno. Provincie S´čchuan leží na jihozápadě Číny a hraničí s autonomní oblastí Tibet. Před pěti lety si zde podobně silné otřesy vyžádaly až devadesát tisíc obětí. Do oblasti přijel čínský premiér Li Kche-čchiang, který označil záchranu životů lidí za nejdůležitější prioritu. 










Žádné komentáře:

Okomentovat