pondělí 8. dubna 2013

5 událostí uplynulého týdne, které by vás neměly minout

1. Zahájena mise EU v Mali


V pondělí byla zahájena výcviková mise Evropské unie v severoafrickém Mali, která má trvat nejméně 15 měsíců. Trénink malijských ozbrojených sil vojáky z 22 evropských zemí je součástí plánu na stabilizaci země proti radikálním islámským skupinám. Mezi 550 vojáky vyslanými do Mali v rámci mise je také 34 Čechů, kteří momentálně chrání francouzské velitelství v hlavním městě Bamaku. Později by měli trénovat maliské jednotky. Francouzská armáda, která do Mali intervenovala v lednu tohoto roku, fakticky zabránila rozpadu státu a dobyla od islamistů zpět velká města. Boje ale nadále pokračují zejména na severu země.

2. OSN schválilo Smlouvu o obchodu se zbraněmi


Valné shromáždění OSN v úterý přijalo rezoluci o Smlouvě o obchodu se zbraněmiJde o historicky první dohodu o regulaci obchodu se zbraněmi podepsanou na půdě OSN. Vlády podle ní mají kontrolovat vývoz konvenčních zbraní ze svých zemí a bránit tak jejich neregulovanému rozšiřování do rukou teroristů nebo nebezpečných ozbrojených skupin. Dokument vejde v platnost poté, co ho podepíše nejméně 50 států, což podle odhadů může trvat i dva roky. Regulace se vztahují na všechny konvenční zbraně od tanků, útočných vrtulníků, raket a odpalovacích zařízení až po lehké a ruční zbraně.

3. Hrozba Zlatého úsvitu v Řecku?



Zlatý úsvit je řecká radikálně pravicová strana, jejímž předsedou je Nikolaos Michalolikaos. Pro své ideologické zázemí, odsuzování etnických menšin, imigrantů a levicových stran bývá označována za neonacistickou, což ale její vedení odmítá. Její popularita v krizí zmítaném Řecku stále stoupá. V parlamentních volbách v roce 2012 se straně podařilo získat skoro 7% hlasů a tedy 18 mandátů v třísetčlenném Helénském parlamentu. Představitelé Zlatého úsvitu tento týden oznámili, že plánují zřídit kanceláře své strany ve všech zemích, v nichž žijí Řekové. Dimitris Psarras, který mapoval historii strany, se pro list The Guardian vyjádřil takto: Nejenže se chce Zlatý úsvit stát centrem panevropské aliance neonacismu – přestože to popírá. Chce navíc šířit své myšlenky do zahraničí.“

4. Potyčky mezi muslimy a Kopty v Káhiře


Při sobotních násilnostech v Egyptě zemřeli čtyři koptští křesťané a jeden muslim. Následující pohřeb zabitých Koptů, kterého se zúčastnily tisíce egyptských křesťanů, se změnil v demonstraci proti vládnoucímu Muslimskému bratrstvu a prezidentu Muhamadu Mursímu a přerostl ve vlnu násilností, při níž zemřel další člověk. 21 lidí bylo zraněno. Policie zasáhla do rozbouřeného davu slzným plynem. Křesťané tvoří v Egyptě přibližně desetiprocentní menšinu a jsou častým terčem pronásledování, zejména po svržení autoritářského režimu Husního Mubaraka z roku 2011.

5. 12 civilních obětí po náletu NATO v Afghánistánu


Letecký nálet ISAF ve východním Afghánistánu, kde jednotky působí proti povstalcům z hnutí Taliban, za sebou v neděli zanechal deset mrtvých dětí a nejméně dvě mrtvé ženy.Dalších šest žen bylo zraněno. Afghánský prezident Hamíd Karzáí nálet tvrdě odsoudil. Distrikt Shingal v provincii Kunar, kde k náletu došlo, je v posledních 10 letech místem intenzivních bojů mezi Talibanem a spojeneckými silami Afghánistánu a NATO. Afghánská vláda má navzdory výrazné americké pomoci stále problém se stabilizací této oblasti. Navíc zde působí skupiny napojené na al-Kájdu. Teroristé přitom často používají civilisty jako živé štíty. Civilní oběti patří k nejkontroverznějším tématům v celém jedenáctiletém období kampaně NATO v Afghánistánu. Mluvčí správy provincie Kunar pro stanici Aljazeera uvedl, že při útoku bylo zároveň zabito 20 členů Talibanu.










Žádné komentáře:

Okomentovat